Среща-разговор с проф.Иво Христов

Пример

„Настоящата политическа система е зачената в грях, но й се вижда края. Разбира се, дава й се допинг, но това са последните гърчове.” заяви проф.Иво Христов  в Хасково. Той беше гост на среща-разговор , организирана от Дискусионния клуб на общинската организация на БСП . Срещата е част от събитията, свързани с отбелязването на 125 годишнината на Хасковската партийна организация.
“Беше цар, после бодигард на царя, сега и шоумен да мотивира гласоподаватели. Колко още моите сънародници ще бъдат лъгани по един и същи елементарен начин с едни и същи средства?”, попита проф. Христов.
„Не само Европа на две скорости, но грубо казано „за две Европи ще ни се съобщи съвсем скоро”, прогнозира той. Влизането на България в Еврозоната означава две неща – ликвидирането на валутния борд и окончателна „зачистка” на територията от гледна точка на икономически шансове. „Мощните икономики ще изсмучат остатъчните ресурси на България”, обясни професорът по социология на правото.
Широк кръг от въпроси, становища, мнения и позиции по актуални политически теми беше коментиран по време на срещата. Бяха засегнати теми, свързани с бъдещето на Евросъюза, възможните сценарии за неговото развитие, отношенията България – Русия, мястото на България в Шенген, въпросителните, които поставя кюрдският референдум. Иво Христов анализира международни процеси и политическите тенденциите в Европа и на Балканите.
Проф.Христов подчерта , че едни от основните проблеми на страната са демографската катастрофа и процеса на депопулация. “Само за 25 години страната е напусната от два милиона и половина от собственото си население, няма друг такъв период в българската история. За 25 години в България бавно и сигурно се подменя психо-менталния и цивилизационен код на страната.”
Прозвуча и гледната точка на присъстващите за „прехода”, политическите елити и партийната система, медийната среда и възможностите за промяна в нагласите на хората по отношение на партиите и гражданската им активност.
Проф.Христов изтъкна социалната пасивност като причина българите да изберат Терминал 2 вместо битката срещу експлоатацията и разграбването на държавата. „Нашето общество няма мъжеството да се изправи и да задава правилните въпроси”, не скри разочарованието си той.
Тричасовата среща завърши с обещание за нова такава. Следващия път в Хасково проф. Христов ще представи книгата си „Пред пепелището на нестаналото българско общество”.