140 години от рождението на Ана Маймункова

  Социалисти и граждани отбелязаха 140 години от рождението на Ана Маймункова в нейния роден град Хасково.
Гост бе доц. д-р Димитър Генчев Директор на Института за стратегически изследвания в БСП.
За Ана Маймункова той казва “ Освен, че има “златно перо”, тя е пример за идеализъм, за човечност. Малко са хората като нея. “
В рамките на разговора с него бяха представени интересни факти свързани с нейното дело, за които се говори и пише рядко. Оценена бе нейната роля не само в българската , но и в международната политика. Интересен паралел бе направен между “двата свята” в които преминава нейния живот.: Семейната среда и кръга на революционерите.
Специално внимание бе обърнато на нейната публицистика. През 1911 г. печата за първи път публицистични материали в сп. „Ново време“ под псевдонима Ана Май. По-късно става сътрудник на в. „Работнически вестник“ , редактор на в. „Равенство“ и на в. „Работничка“ .
Прочетен бе адрес от проф.Емилия Масларова председател на Областния съвет на БСП. “

Пример

Ние в Хасково само можем да се гордеем с живота и делото на нашата именита съгражданка. Тя е пример за подръжание, борец, човек отдал живота си за един по-справедлив живот” , подчерта Смиляна Нитова заместник председател на Обединението на жените социалистки.
 “За съжаление днешното младо поколение знае много малко за нейния живот и идеите , които е проповядвала. Наша е отговорността да предадем почитта към нея на следващите поколения.”- споделиха участници в срещата.
Тържественото поклонение бе организирано по инициатива на жените социалистки.