Titles
 
other bits

Забравена парола?
 
Гражданите на Хасково се обявиха за премахване на неравенствата, справедливост и повече държава
ПримерНа среща с граждани народните представители Елена Йончева, Славчо Велков и Ирена Анастасова представиха проекта “Визия за България”. В срещата участваха представители на НПО, сдружения и клубове на хора с увреждания, културни дейци, представители на синдикалната общност, пенсионерски клубове и граждани. Гости бяха членове на НС на БСП. Акцент бе поставен върху темите касаещи доходите, качеството и достъпа да здравеопазване и образование, пенсионната система, липсата на перспектива за младите хора. Граждани поставиха остро въпроса за качеството и цената на питейната вода в Хасково и изразиха своето недоволство за това , че повече от години плащат за питейна, а получават негодна за пиене и готвене вода.  “Единственото нещо от което се страхува тази власт са протестите. Ние направихме необходимото за да помогнем за решаването на този проблем. Политическите мерки са изчерпани. От вашата инициатива зависи как и кога ще се реши проблема с водата” - подчерта Елена Йончева.
Участниците в срещата направиха конкретни предложения касаещи развитието на региона, образователната система, данъчната система. Подчертано бе, че Хасково има традиции в машиностроенето и хранително-вкусовата промишленост.
В изложенията на участниците в срещата се откроиха тезите - основен проблем към днешна дата е демографската криза, засилва се неравенството, разтварянето на ножицата в доходите на богати и бедни е стигнало до нива застарашяващи оцеляването на дръжавата. Усещането за несправедливост по отношение на възможности и доходи, несигурността, корупцията и бедността водят след себе си опустушителни последици. Селата обезлюдяват, младите мигрират, липсват възможности за развитие.
Проекта “Визия за България” и записаните в него предложения получиха одобрение и подкрепа. “Имайте кураж и отстоявайте позиции, знаем, че е трудно” , казаха граждани.
 
75 години от разстрела на Тенчо Хубенов и Димитър Канев

 ПримерС ритуал по полагане на цветя пред паметника на Димитър Канев – Ашика и Тенчо Хубенов Мутафов, разположен непосредствено до старото Пловдивско шосе, БСП Хасково почете 75 години от разстрела им. 
Слово пред уважилите паметната дата произнесоха председателят на Общинският съвет на БСП Хасково Антон Атанасов и председателят на Българският антифашистки съюз - Хасково Радка Тодорова. Сред гостите бяха и роднини на загиналите.

 

 Пример     Пример    Пример

 
Маркс и съвременото ляво
ПримерНа 27-ми септември в Хасково се проведе среща-разговор, посветена на 200 години от рождението на Карл Маркс. БСП – Хасково е едва третата партийна организация в страната, след София и Пловдив, която отбелязва с дискусия годишнината от рождението на Маркс.
Гости на срещата бяха Васил Проданов – професор, доктор на философските науки, Димитър Генчев – професор, доктор по история, Валери Жаблянов –член на ИБ на НС на БСП, доктор по политология, и Чавдар Георгиев – хоноруван преподавател към Софийски университет “Св. Климент Охридски“ и Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, член на НС на БСП. Срещата бе открита от председателя на Общинския съвет на БСП –Хасково Антон Атанасов, който даде примери как в различни европейски държави и извън Европа е поставен акцент върху 200 годишнината от рождението на великия мислител.
Професорът по история Димитър Генчев определи връщането на Маркс в нашата история като изумително събитие и припомни, че това, което ни определя като „леви“ е нашата роля не само да разберем света, но и да го променим към по-добро. Той направи историческа препратка към мястото и ролята на марксовата теория в програмните документи на БСП от момента на нейното създаване до сега.
Според Васил Проданов, отношението към Маркс се променя в хода на времето и докато през 90-те години в България неговите творби са изхвърлени от библиотеките и учебните програми, то от 2008 година интересът към неговите съждения се засилва.
Бяха посочени редица примери за това как се възприема Маркс извън България и как неговите виждания са повлияли върху развитието на философската мисъл, социалните науки , политологията и развитието на левите партии.
Засегната бе темата за съвременната интерпретация и възможностите за обяснение на днешните проблеми с философията на Карл Маркс.
Тенденциите, за които говори Маркс, са много по-силно изразени от гледна точка на днешния марксизъм и днешния капитализъм, съществува различна структура на работната сила, увеличава се броят на формите на експлоатация и заграбване на човешкия капитал.
Продължава...
 
<< Начална < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 4 of 559
 
Footer